eekhoorn

Schwartzwald

2003

  • Zwarte Woud
  • Simonswald
  • Wandelingen
  • Triberg
  • Route 1
  • Schaffhausen
  • Wolfach
  • Links

Zwarte Woud


panorama foto

Dit jaar hebben we als voor vakantie gekozen voor het Schwarzwald in Duitsland. Het Schwarzwald (Zwarte Woud) bestaat uit het Noordelijke Zwarte Woud, het Centrale Zwarte Woud, het Hoge Zwarte Woud, het Zuidelijke Zwarte Woud en de Wijnstreken. Onze keus werd uiteindelijk het Hoge Zwarte Woud. De camping die we dit jaar uitgezocht hebben is Campingplatz Scharzwaldhorn in Simonswald. Simonswald is een klein plaatsje wat in de provincie Baden-Württemberg ligt, ongeveer 28 km van Freiburg. Simonswald ligt in het Hoge Zwarte Woud (ongeveer wwar de pijl en de rode stip op de kaart staan) Het Hoge Zwarte Woud is bekend van de koekoeksklok, de wintersport, de Feldberg, het Höllertal, de Schluchsee en de Titisee.

Kaart zwarte woud

 

Simonswald


Simonswald ligt op de weg van Bleibach naar Furtwangen tussen twee bergketens in.camping De bergen rond om Simonswald zijn 900 tot 1296 mtr hoog. Door het dorp loopt een klein water. Het is een klein maar gezellig dorp, met supermarkt, bakkerijen, slagerij, vvv en nog wat kleine winkeltjes. In Simonswald is tevens een zwembad, een tennisbaan, midgetgolf en er is de mogelijkheid om te vissen. De camping is 'camping Schwarzwaldhorn' en ligt op 400 mtr hoogte. Op de camping is een kleine winkel voor noodzakelijke dingen. Vanaf de camping kun je alle richtingen uit om een wandeling te maken.

 

De groene punten op de kaart zijn de uitzichtspunten op Simonswald.

uitzichtspunten kaart

Panorama punt 1
panorama 1
Panorama punt 2
panorama punt 2
Panorama punt 3
panorama punt 3

 

Wandelingen


Hieronder volgen enkele wandelingen die we rond Simonswald hebben gedaan.

wandelkaart 1

Na een vroege lunch om 12:25 op weg. De camping af, brug over en bij Gasthof Krone-Post linksaf langs de kerk, daarna links een klein paadje in, nog eens links en daarna via de Hesshackenweg naar boven. Mooi uitzicht op de camping. Verder over het Hesshackenweg tot bij het Märchengarten. Hier wat gedronken en daarna langs het water van de 'Wilde Gutach' terug naar de camping.

wandelkaart 2

T.o.v. de camping het 'Jagerpfad' op. Het eerste stuk was tamelijk steil en heeft ons ook wat tijd gekost (regelmatig een pauze). Het pad gevolgd tot de Neumatterweg en deze gevolgd tot de 'Waldheilhütte'. Vanaf hier de 'Ettersbach' gevolgd tot aan de camping.

wandelkaart 3

De camping af, de brug over en bij Gasthof Krone-Post linksaf. Hierna links af een paadje in richting de Hesshackersweg. Hier een bospad genomen wat naar een aantal bochten en omzwervingen overging in een nauwelijks begaanbaar pad. Goede schoenen zijn hier geen overbodege luxe. Via de Mattengrohshofweg richting het Märchengarten gelopen. Langs het water de Wilde Gutach terug naar Simonswald.

wandelkaart 4

Vanaf de camping het Jägerpfad gevolgd tot de eerste splitsing. Hier linksaf geslagen en omlaag gelopen richting het water van de Wilde Gutach. Hier een stuk langs het water gelopen tot de Brennerbrugge. Hier de brug over en al slingerend en klimmend langs de Fallerhof, de Neuenbergerweg omhoog naar het panoramzicht 'Grummerneck'. Hier afgedaald richting Mittel Haslach. Langs de 'Haslach Simonswalderbach' terug naar Simonswald.

Triberg


In het Centrale Zwarte Woud ligt Triberg ongeveer 30 km van Simonswald. Het Triberg watervalplaatsje wordt veel door toeristen bezocht en heeft een groot aantal snuisterijenwinkeltjes waar genoeg te koop is.Waar Triberg vooral bekend om is, is 'Duitslands mooiste naruurverschijnsel', waarmee men de 'Triberger Wasserfalle' bedoeld. Over zeven opeenvolgende treden stort het water van de Gutach 163 mtr naar beneden en vormt daarmee de hoogste waterval van Duitsland. De hoofdingang is in Triberg zelf, maar halverwege en aan het begin van de waterval is ook een ingang. Bij de laatst genoemde moet je eerst een stijl stukje naar beneden lopen, wat wij ook geprobeerd hebben maar een te grootte aanslag op de beenspieren was. Dit viel ons zo tegen dat we de weg van de minste weerstand hebben gekozen en zijn doorgereden naar Triberg om daar via de hoofd ingang de watervallen te bezoeken.

Triberg waterval
route triberg
Recht de route die we gereden hebben.

 

Kandel - St. Peter - Horben


Toertocht met de auto. We vertokken van Simonswald en reden via Bleibach, Waldkirch via de Schwarzwalder panorama strasse naar de Kandel. Deze ligt op 1242 mtr hoogte. Helaas was het weer niet al te goed voor foto's.

panorama kandel

Van de Kandel verder gereden naar St. Peter. Hier de kerk bekeken.
In de kerk zijn diverse muur en plafondschilderingen te zien.

St Peter

Links St.Peter met duidelijk de 2 torens van de kerk.

Rechts een foto uit St. Peter

St Peter plein


Van St.Peter via Oberried naar Notschrei gereden. Hier de weg naar Freiburg genomen. Halverwege Notschrei en Freiburg in Horben de kabelbaan genomen. Dit is de langste kabelbaan in duitsland en is ongeveer 3,6 km heen en terug en gaat naar een hoogte van 1220 mtr.

Rechts de kabelbaan met op de achtergrond Freiburg
kabelbaan
Freiburg
Vanaf Horben doorgereden naar Freiburg. HIer moesten we door een poort waar al het verkeer door heen gaat om Freiburg te bereiken. Op de foto is nog net een tram te zien. Vanaf Freiburg terug gereden naar Simonswald

route kandel

 

Schaffhausen


Vanaf de camping via Gütenbach, Titisee, Bonndorf naar Schaffhausen in Zwitserland gereden. Hier hebben we de Reinfall bezocht.

route schaffhausen

schaffhausen 1
schaffhausen 2
schaffhausen 3
schaffhausen 4


Hier vandaan terug gereden naar Bonndorf en via de Schluchsee, Feldberg, Todtnau, Notschrei, Freiburg terug naar de camping.

Wolfach


route wolfachglasblazen 1

Vandaag via Bleibach, Elzach, Haslach, Hausach naar Wolfach gereden. In Wolfach hebben we een bezoek gebracht aan de Glashütte 'Doretheenhütte'. Hier werd een demonstratie gegeven van het glasblazen, ook heeft men de mogelijkheid om zelf een glas te blazen. Verder werd er getoond hoe de glazen verder bewerkt werden. Behalve het glasblazen hebben we ook de naastgelegen winkel bezocht.

 

 

 

glasblazen 1
Het blazen van glas
glasblazen 2
glasblazen 3
glasblazen 4
glasblazen 5
Het bewerken van glas
glasblazen 6

 

Vanaf Wolfach, Hausach, Gutach, Homberg, Triberg, Furtwange terug naar de camping1000 uren gereden. Onderweg voor Triberg nog even gestopt bij het 1000 Uhren haus. Als je een koekoeksklok wilt kopen heb je hier keuze genoeg.

schaffhausen 5

Bibliotheek van de kerk/klooster

bibliotheek

campingbord