Tekening camping

Luxemburg

2001, 2002, 2004

 • Luxemburg
 • Obereisenbach
 • Vianden
 • Esch-sur-Sûre
 • Müllerthal
 • Luxemburg stad
 • Langs de Moezel
 • Links

Luxemburg


Zomervakantie 2001 zijn we voor het eerst naar Luxemburg geweest. Een mooi land dat ons zo goed beviel dat we in 2002 (en 2004) besloten ook weer naar Luxemburg te gaan. Wat ons het eerste opviel toen we in Luxemburg waren, was de rust en de gemoedelijke mensen.

kanoën op de Sûre

Obereisenbach


Via inetnet hebben we een camping gevonden in Obereisenbach.
Dit is de camping 'Kohnenhof'
De camping ligt in de Luxemburgse Ardennen en aan het riviertje de 'Our'.
Dit riviertje is tevens de grens met Duitsland.

restaurant

<--- Zicht op het
restaurant/café -->

Hieronder
de camping

restaurant
camping
camping
camping

 

Vianden


Ongeveer 14 km naar het zuiden ligt aan de Our het plaatsje Vianden. Een gezellig plaatsje met veel souveniers winkels. Ook kun je er goed eten. Met de stoeltjes lift kun je naar het uitzichtspunt 'Belvédère' van waar je een mooi uitzicht hebt over Vianden en zicht op het kasteel van Vianden. Als je vanaf dit uitzichtspunt te voet afdaalt kom je uit bij het kasteel van Vianden.

wapen vianden
vianden
vianden
Zicht op Vianden het kasteel en de stoeltjeslift.
vianden
stoeltjes lift

 

Esch-sur-Sûre


Op ongeveer 34 km naar het zuidwesten ligt het plaatsje Esch-sur-Sûre. Het is een klein dorpje gebouwd rondom een rots liggend aan het rieviertje de Sûre. Boven op de rots ligt de kasteel ruïne van Esch-sur-Sûre.
Wat verder naar het westen ligt een groot stuwmeer dat in de eerste plaats dient als drinkwaterreservoir. Daarnaast dient het om stroom op te wekken. In dit gebied rondom Esch-sur-Sûre hebben we vele wandelingen gemaakt.

eschsursure
Zicht op de ruïne van
de burcht en de kapel
Zicht over het stuwmeer en natuurpark
Boven-Sûre. De wandroute 'de Wortelman' loopt aan de rechterkant van het stuwmeer langs.
stuwmeer
wandel
zonsondergang
Rondom Esch-su-Sûre en zijn aangrenzende plaatsjes zijn een aantal thematische wandelroutes uitgezet. Deze zijn beschreven in een boekje die in Esch-su-Sûre te koop is. Er zijn vier thema routes uitgezet.

wandel

druppel De Waterfee route

De waterfee


waterfee

 • Een echte avondtuurlijke route ideaal voor kinderen en schoolreisjes, maar ook voor volwassenen.
 • Lengte : 4,5 km.
 • Duur : 2 tot 2 1/2 uur (met avontuurlijke spelletjes geïnspireert door de natuur.

De waterfee route (Eschdorf I)

De weg loopt van Eschdorf naar beneden in het dal van de Millbech, dan door het dal van de Grondmillerbaach en via het boerendorpje Pëtzbech weer terug naar het begin punt.
De weg is ongeveer 4,5 km lang. Onderweg krijgt U bij elke halte wat informatie wat vermeld staat in het boekje met de wandelroutes, te koop in Esch-su-Sûre.

xylofoon
Dit is de boomxylofoon.
Wanneer je met een stok op de verschillende boomlengtes slaat, zul je merken dat het hout van de naaldbomen verschillend klinken
Zicht op Eschdorf.
In het midden van de foto is het raam waardoor je Eschdorf kunt bekijken. Zoals beschreven in het boekje.
raam eschdorf
schommel
Dit is de partnerschommel die beschreven is in het boekje.partnerschommel

 

paddestoelDe Paddestoel route
De Paddestoel        

paddestoel

 • Op de paden van mens en natuur
 • Lengte : 7 km.
 • Duur : 2 uur.

De paddestoel route (Eschdorf II)

De route begint in Eschdorf en loopt via de boeren dorpjes Gëschleidchen, Réien en Buedendelt naar beneden het dal van de Grondmillenerbaach en de Derbech in. Dan gaat het verder via Türchen en de Kréiewee terug naar Eschdorf. De weg is ongeveer 7 km lang. Onderweg krijgt U bij elke halte wat informatie wat vermeld staat in het boekje met de wandel routes, te koop in Esch-su-Sûre.

wortelman De Wortelman route.

De Wortelman

wortelman

 • Een meer gedetailleerde kennismaking met de meest verschillende struiken en planten.
 • Lengte : 8 km
 • Duur : 2 1/2 tot 3 uur

De Wortelman route. (Kaundorf - Liefrange)

Deze tocht loopt van Kaunsdorf via de bossen "Runschelt"en "Routschlaed" naar Liefrange en via de "Stengige Bësch" en de akkerbouwgebieden "Bowent" en "Knual" terug naar Kaunsdorf. De weg is ongeveer 8 km lang. Onderweg krijgt U bij elke halte wat informatie wat vermeld staat in het boekje met de wandel routes, te koop in Esch-su-Sûre.

hofnar de Hofnar route

De Hofnar

hofnar

 • Water en geschiedenis rond Esch-su-Sûre
 • Lengte : 5,5 km
 • Duur : 1 1/2 tot 2 uur

De Hofnar route (Esch-su-Sûre)

Door de bordjes te volgen met het narrenhoofd word je door de natuur en historie van Esch-su-Sûre en omgeving geleid. Het pad leidt via de burcht en het boerendorpje 'Hannerte Kemm' naar het stuwmeer en de lakenfabriek terug naar Esch-su-Sûre. De weg heeft een lengte van ongeveer 5,5 km. Onderweg krijgt U bij elke halte wat informatie wat vermeld staat in het boekje met de wandel routes, te koop in Esch-su-Sûre.


Müllerthal

waterval
Het "Mëllerdall" lettelijk het dal van de molenaars, is een schitterend gebie in het oosten van Luxemburg. Het Müllerthal wordt ook wel Klein-Zwitserland genoemd. Vanaf Consdorf en Echternach hebben we een aantal wandelingen gemaakt door het Müllerthal. Wandelingen langs rotspartijen, tussen rotspartijen en door rotspartijen. Absoluut de moeite waard om te doen


De eerste route was vanaf Consdorf naar het Müllerthal en weer terug. Een route van ongeveer 11,5 km. De route loopt vanaf Consdorf langs Moulin de Consdorf, een hotel-restaurant, naar de eerste rotswanden van Klein-Zwitserland. Enkele rotsformaites dragen namen die er met bordjes op aangegeven zijn. De eerste zijn de 'Goldkaul' en de 'Goldfralay'. De volgende op de route is de 'Eilebuurg', hier na daal je langzaam af naar de 'Schiessentümpel. Hier kom je aan bij de kunstmatig aangelegde waterval. Vanaf hier gaat de route terug naar Consdorf. Via het Müllerthal gaan we opnieuw langs rotsformaties, de 'Rammelay'en de 'Schelmenlay' en komen uit bij de 'Buurgkapp'. Hier vandaan kun je de Moulin de Consdorf zien liggen. Nu is het nog een klein stukje terug naar Consdorf.

De tweede route liep vanaf de parkeerplaats bij Moulin de Consdorf naar linkt het bosweggetje in. Van deze route hadden we geen beschrijving. We hadden alleen gehoord dat er gedeeltes bij waren door de rotspartijen waar je een zaklantaarn nodig had. Maar goed die hadden we niet bij ons. Na enige tijd lopen zagen we de eerste rotspartijen. Het verschil met de eerste route is dat we hier meer door spleten en gangen in de rotsen liepen. En er waren inderdaad stukken bij waar een zaklamp geen overbodige luxe is, maar met de lamp van de videocamera kom je ook een heel eind zolang de batterij nog niet leef is. Via de 'Déiwepoetz' liepen we naar de 'Kuelscheier'.kuelscheier

De derde route in dit gebied zijn we begonnen vanuit Echternach. Als eerste kom je langs 'Belvédère' het uitzichtpunt over Echternach. De weg vervolgend komen we langs de 'Wolfskloof', de 'Duivelsbreuk' bij het 'Labyrint' en de 'Perekop'. De route gaat net als de eerdere route's over en langs de rotspartijen. Door de kloof van 'Aesbaach' komen we bij het keerpunt, de 'Houllay', herkenbaar aan de grotten. In de tijd van de romeinen zouden hier molenstenen uit het zandsteen gehaald zijn. Vanaf hier gaat het via 'Geierslay' terug naar Echternach.

Even uitrusten in de buurt van 'Schelmenlay' -->
<-- onze berghond
Het gebied in de buurt van 'Goldkaul', 'Goldfralay'

 

De rotspartijen in de buurt van de 'Kuelscheier'

 

Luxemburg stad

Ook Luxemburg stad hebben we een bezoekje gebracht. Niet met de auto, veel te luxemburgstaddruk, maar met de trein.Je kunt in Luxemburg voor een klein bedrag per gezin/persoon door het hele land reizen. Dus met de trein vanaf Clervaux naar Luxemburg stad. In de stad hebben we als eerste de kazematten bezocht en daarna wat door de stad gezwalkt. We zijn maar 1 dag naar Luxemburg stad geweest en dat is veel te kort om alles te bekijken.

 

bock kazematten De 'Bock'-kazematten
petrusse kazematten De 'Pétrusse'-kazematten
station Station van Luxemburg

kazemat

Kazemat de 'Bock'

Kunstige koeien in de stad

koe
stad

 

Langs de Moezel

kleine kaart Klik hier voor een grote kaart

 

grote kaart


Een dag je langs de Moezel. Vanaf de camping zijn we via Vianden, Reisdorf, ronde kerkjeEchternach, Rosport naar Wasserbillig gereden. We reden parallel aan het riviertje de Sûre. Bij Wasserbillig stroomt de Sûre in de Moezel, en hier begon eigenlijk de rit langs de Moezel. Tussen de Moezel en de wijngaarden door zijn we verder gereden naar Ehnen. Ehnen een klein dorpje met maar 492 inwoners met de volgende wijngaarden in de omtrek: Einerberg, Keiterberg, Mesteschberg, Rousemem en Wousselt. Omdat het wijnmuseum nog dicht zat zijn we het dorpje maar ingewandeld. Naast de oude woonhuizen en de smalle steegjes kwamen we hier ook het enige ronde kerkje van Luxemburg tegen. Deze kerk is in 1826 gebouwd op de plaats van een kapel.

gereedschapIn het nationale wijnmuseum konden we aan de hand van foto's en tentoongestelde apparatuur zien hoe de wijn wordt gemaakt. Dus van het voorbereiden van de wijngaarden tot het oogsten en het maken van de wijn. Het wijnmuseum is gevestigd in de prachtige hofstede van de familie Wellenstein. In dit wijnmuseum heeft de 'Confrérie Saint-Cunibert' een van haar zetels.

wijngaarden
druiven

Société Coopérative Vinmoselle

Dit is de grootste wijncoöperatie van Luxemburg met kelder in Greiveldange, Grevenmacher, Remerschen, Stadtbredimus, Wellenstein en Wormeldange. Wij hebben de kelders van Wellenstein bekeken. Op het moment dat wij er een bezoekje brachten (vrijdagmiddag) lag net de productie stil (weekend). Maar de rondleiding hebben we nog wel gedaan. Omdat we in augustus zijn geweest, konden we niet zien hoe de druiven aangeleverd en verwerkt werden. Wil je dit meemaken moet je in oktober een bezoekje brengen aan de wijnkelder. Wel kregen we uitleg over de processen en konden we de wijnkelders bekijken. Uit 100 kg druiven maakt men 70 liter wijn. Na de rondleiding was het natuurlijk wijnproeven geblazen. ivm tijdgebrek zijn we niet verder langs de moezel gegaan. Maar zoals de kaart laat zien kun je nog verder reizen.

kurketrekker
kurk
Klik hier voor de diverse wijnsoorten

De wijngaarden strekken zich uit over een gebied van maar liefst 900 ha en een Wellensteinproductie die circa 70% van de totale nationale wijnbouw uitmaakt. De wijnkelders die te bezichtigen zijn, zijn die van Grevenmacher, Wellenstein en Wormeldingen.

 

Elbling

Elbling.

Karakteristieken: Droog, licht en zeer fris
Bewaartijd : liefst jong drinken

 
Rivaner

Rivaner.

Karakteristieken: Soepel met een fruitig bouquet
Bewaartijd : liefst jong drinken

 
Auxerrois

Auxerrois

Karakteristieken: Soepel, delicaat en met specifiek aroma
Bewaartijd : liefst jong drinken

Auxerrois
Pinot Blanc

Pinot Blanc

Karakteristieken: Diskreet, fruitig en zeer fris
Bewaartijd : 3 tot 5 jaar
Ontstaan uit kruisingen van de Pinot Blanc

Pinot Blanc
Pinot Gris

Pinot Gris

Karakteristieken: Rond, vol en krachtig
Bewaartijd: 3 tot 5 jaar

Pinot Gris
Riesling

Riesling

Karakteristieken: Geurig, verfijnd en zeer fris
Bewaartijd: 3 tot 5 jaar

Riesling
Gewürztraminer

Gewürztraminer

Karakteristieken: Krachtig, aromatisch en evenwichtig
Bewaartijd: 3 tot 5 jaar

Gewürztraminer
Pinot Noir

Pinot Noir

Karakteristieken: Elegant bouquet en fruitig van smaak. Komt van oorsprong uit Bourgogne. Deze soort wordt gebruikt voor de productie van rosè

Pinot Noir